zaterdag 23 augustus 2008

23 dingen.

You E35 Tours sous la pluie, 24 mai 2008, midi : Pizzeria La Scala (détail)





Het is gelukt, net op tijd de eindstreep gehaald.Dus nu tijd voor de evaluatie.


Mijn doel om hieraan mee te doen was vooral beter op de hoogte te raken van de nieuwe ontwikkelingen op internet en web 2.0 beter te gaan begrijpen. Dat is voor mijn gevoel wel gelukt. Door zelf aan de slag te gaan aan de hand van de 23 dingen ben ik heel veel nieuwe dingen tegengekomen en kan een aantal daarvan ook gebruiken,zoals deze weblog bijvoorbeeld die we in de startbijeenkomst al meteen gemaakt hebben.

Mensen en blogs die ik zeker blijf volgen omdat ze mij prima op de hoogte kunnen houden zijn:
http://www.moqub.com/ met nu weer een leuke discussie met als titel Baliemedewerker zijn in de bieb, dat kan toch iedereen Ze (Liesbeth Mantel) heeft een lezing gehouden op de NBV-themadag in mei en daar heb ik veel van opgestoken en het viel mooi samen met deze cursus.
Verder blijf ik ook http://www.zbdigitaal.nl/ volgen: voor ons vak altijd actueel en ik heb er ook veel aan gehad tijdens de cursus!
Ik wil hier nogmaals het artikel van M.J.Klaver in de NRC noemen (zie ding 17 )waarin duidelijk wordt waarom het web 2.0 zo belangrijk is. Wat ik leuk vond is dat ze heeft gereageerd op mijn blog en vertelde dat zij zelf cursuleider van 23 dingen in Haarlemmermeer is geweest. Misschien kunnen wij haar in de toekomst ook eens uitnodigen.Kwam in haar 23dingenweblog http://mjk23.blogspot.com/ tegen:http://www.youtube.com/user/YouBieb van de bieb in Den Haag. Bekijken! dit gebeurt er nu al in Nederlandse bibliotheken.
Ontdekte vanavond ook de sitehttp://www.blog.nl/ met themablogs en bedrijfsblogs.Weer veel te lang blijven hangen en dat was wel een probleem tijdens deze cursus: de tijd die het kost!
Waar ik enthousiast over ben:de meeste items wel, Librarything is leuk, documenten delen, wiki's, fotos bewerken, podcasts, aquabrowsers en gedeelde catalogi.
Het enige wat mijn leven niet eenvoudiger maakt is rss en feeds. Ik heb persoonlijk genoeg aan een aantal favoriete en interessante sites.Bovendien begrijp ik de feeds denk ik ook niet helemaal:op dit moment hoeft het voor mij niet zo.

De weblog bijhouden kost tijd, maar is wel leuk.Ook het lezen van de andere blogs bracht me weer op ideeën en duidelijk is hoe ieder het op zijn/haar manier doet en daar kun je weer van leren.
Ik kan iedereen deze cursus aanraden, ik heb er heel van van opgestoken.Wel zou ik nieuwe cursisten er op wijzen dat het heel veel tijd kost en dat je voortdurend het gevoel hebt dat het niet genoeg is wat je doet.

Mijn grootste probleem was dat ik sommige dingen wel 100 maal moest proberen voordat het lukte , je weet niet wat je fout doet (bijv. het linken in de weblog heb ik heel vaak geprobeerd en uiteindelijk heeft Liesbeth het me voorgedaan) Het had een hoop frustatie gescheeld als er halverwege een bijeenkomst geweest was waarin je dit soort praktische zaken had kunnen bespreken.Bovendien leer ik iets het snelst als ik het gezien heb.

Hoe het in de toekomst gaat: web2.0 zal een steeds grotere rol krijgen in ons werk, er komen dagelijks nieuwe ontwikkelingen bij en de vraag is wat wij er mee gaan doen.Zag in mijn postvak al weer ding 24 van Aline!
Nu eerst even genieten van het feit dat ik deze 23 dingen heb gedaan.


De laatste dingen 21 en 22.

Eindelijk de laatste dingen!! Allereerst heb ik me weer ingelezen en sites bekeken en daarna me aangemeld bij http://library20.ning.com/ en bij http://bibliotheek20.ning.com/ kwam bij bibliotheek20 een aantal bekenden tegen.
Citaat uit ding 22 over de toekomst van bibliotheken:"De moderne bibliotheek is niet alleen een fysieke bibliotheek waar gebruikers heengaan (zowel online als in de echte wereld), maar zal tevens de diensten aanbieden op de (virtuele) plekken waar gebruikers zijn. En de moderne bibliotheek maakt gebruik van de Web 2.0 tools waar zij (die gebruikers) al vertrouwd mee zijn."
Ik weet niet hoeveel van onze klanten al vertrouwd zijn met al die Web 2.0 tools: daar zou ik wel eens onderzoeksresultaten van willen lezen. Ik heb zelf het gevoel dat we als bibliotheek onze klanten hiermee zouden kunnen helpen.Wel kan ik me voorstellen dat we in de virtuele bibliotheek nieuwe klanten krijgen, die we niet zo vaak in de fysieke bibliotheek tegenkomen.
Maar eens een kijkje genomen in de Ann Arbor District Library in Michigan: wat een mogelijkheden!Ik kwam o.a. bij het volgende tegen:
http://www.awardannals.com/wiki/Category:Book_awards een wiki gevonden met een overzicht van een heleboel Book awards: je blijft doorklikken! als je een titel hebt gevonden die je aanspreekt klik je door op de beschrijving en kun je via WorldCat ontdekken dat de titel die ik uitprobeerde op 358 km in Kent te krijgen is.Ook dat er van De aanslag van Harry Mulisch 7 Michigan eLibrary libraries have this item 7 exemplaren in de omgeving zijn.
Daarna naar MyDiscoveries bij de OBA (mezelf maar aangemeld, want het 23dingen account deed het niet) : ook hier weer onder de indruk van alle mogelijkheden en tenslotte http://www.worldcat.org/ wat ik al vaker ben tegengekomen en ook hier ben ik weer verrast door de vele mogelijkheden.

donderdag 21 augustus 2008

Muziek online: in een sociaal netwerk: 20

Ben vanochtend meteen achter de pc gaan zitten om ding 20 verder te ontdekken, maar helaas, de pc thuis liep voortdurend vast , wat een frustatie.Computer opgeschoond, waterpolovrouwen goud zien winnen op de OS en een aantal artikelen gelezen over last fm.
Via het account van 23 dingen een nummer toegevoegd nl Steve Miller Band met het nummer The joker.
Ik kende last fm niet , wel iTunes, waar ik ook favoriete nummers kan zoeken en aan mijn eigen lijst, (dwz die van mijn dochter) kan toevoegen en afspelen. Zie dat in dit account ook veel klassieke muziek staat!! Uit de achtergrondartikelen begrijp ik dat juist voor de nieuwste popmuziek Last fm een factor van betekenis wordt :
http://zoeken.bibliotheek.nl/?q=popradio%20kamer in de gaten houden dus.
Verder nog tegengekomen een artikel in het Parool waar een deel uit overneem:"Op de muziekbeurs Midem in Cannes maakte het bedrijf Qtrax bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de Grote Vier (platenmaatschappijen) voor het aanbieden van legale downloads. De financiering zou komen uit advertenties. Daar hebben we vaak van gedroomd: muziek uit een virtuele waterkraan, die we maar open hoeven te draaien. En dat alles nog gratis ook. Op zich is betalen geen probleem - alleen niet te veel. Daar staan we op, nadat vooral wij jarenlang de rekening van de cd gepresenteerd hebben gekregen. Maar we zijn consument, geen dief" en Zo gaat het al te vaak: het borrelt heel hard op het internet, maar een paar dagen later kun je pas werkelijk vaststellen wat er is overgebleven van alle commotie. De bekendste internetjukebox (hoe moet je 'm anders noemen), last.fm, had eveneens gesproken met de Grote Vier. Via de website zullen we nu ook complete cd's van de beroemdste muzikanten kunnen beluisteren. Free the music is de naam van deze dienst van last.fm - al moet je na een liedje drie keer beluisterd te hebben, overgaan tot aanschaf. Dat gekochte liedje kunnen we dan vervolgens niet afluisteren via onze iPod. En tot nu toe werkt de dienst alleen in Amerika, Groot-Brittannie en Duitsland. De rest is 'een rechtenkwestie'" (Parool 16-02-2008)
Wel iets om in de gaten te houden , maar er zijn blijkbar ook nogal wat eendagsvliegen in de muziekwereled.Ik heb het gevoel dat hier voortdurend nieuwe ontwikkelingen zijn.
Zelf maak ik geen account: ik zou niet weten wanneer ik er tijd voor zou hebben en dan liggen er nog veel cd's die ik ook weer wil afluisteren en anders luister ik tijdens het computeren naar een speellijst van iTunes met mijn eigen favorieten.Het zou wel kunnen dat ik nog eens een mp3speler koop om "mijn hits"te beluisteren, waarschijnlijk gekoppeld aan een boxje, want de hele tijd met die oortjes lopen vind ik niks.

maandag 18 augustus 2008

Sociale netwerken: 19


Sociale netwerken op internet: heel veel Nederlanders zitten bij 1 of meer sociale netwerken: Hyves, Schoolbank.nl, MySpace en Facebook.Ik las op Wikipedia dat het gebruik van welk sociaal netwerk geografisch is bepaald.
Ik ken Hyves via mijn nog thuiswonende dochter en vooral die generatie zit veel op Hyves.Je kunt er van alles op delen: vrienden, foto's, muziek,filmpjes, etc. Of dit iets voor bibliotheken is weet ik niet: bij lees of schrijfgroepen kun je hier natuurlijk wel gebruik maken van de faciliteiten.Heb geprobeerd me aan te melden bij Hyves maar is nog niet gelukt, omdat ik snel naar het volgende ding wil.
Me aangemeld bij Orkut om eens te kijken wat dat is."Orkut is een online community die is ontworpen om je sociale leven te stimuleren. Met orkuts sociale netwerk kun je zowel je bestaande vriendschappen onderhouden met foto's en berichten als nieuwe vriendschappen sluiten met mensen die je nog nooit hebt ontmoet. We stellen ons tot doel je te helpen bij het opzetten van een hechter netwerk van vrienden. We hopen je snel op weg te helpen naar een gelukkig sociaal leven".Dat belooft heel wat. Voorlopig hou ik het nog maar even op vrienden in het echt te ontmoeten.!

Library Thing: 18.


Dit weekend , maar daarvoor ook al, bezig geweest met Library Thing.
Heb een account gemaakt en een aantal boeken ingevoerd:http://www.librarything.nl/catalog/riemieg
Heel erg leuk om te doen, de meeste boeken deel ik met anderen.Ook gekeken bij de lijstjes van andere mensen, je krijgt een melding gedeelde boeken en komt op ideeen voor andere titels. Ben Sita ook tegengekomen en heb haar een reactie gestuurd.Verder gekeken bij discussie, groepen (wat lees jij nu) en in de buurt.Daar zijn voor de bibliotheek mogelijkheden om lezingen te plaatsen.Helaas is het aantal deelnemers nog niet heel groot, maar dat zal vast groeien.Hier ga ik zeker verder mee, maar nu niet!