donderdag 10 juli 2008

De wereld van de wiki's : ding 11




Het ontdekken van wiki's is niet helemaal nieuw. Natuurlijk ken ik Wikipedia, de Nederlandse en Engelse versie en niet te vergeten de Friese versie: Wolkom by de Fryske Wikipedy!.
Ynformaasje op Wikipedy is frij en fergees te brûken.
Eltsenien is frij om ynformaasje ta te foegjen en te feroarjen, dêrom jout de wikipedy gjin garânsjes foar de krektens fan de ynformaasje dy't jo fine. As jo sels kennis op hokfoar mêd dan ek diele wolle mei oare Friezen, dan kinne jo dy hjir spuie! Fragen en opmerkings kinne jo kwyt op de oerlisside. De Fryske Wikipedy hat op it stuit 8.642 siden. http://fy.wikipedia.org/wiki/Haadside
Bovenstaande vertelt precies hoe wiki's werken.Ik heb een aantal artikelen gelezen o.a. wiki's in het onderwijs: een praktische toepassing, maar dit zou ook met googledocs kunnen.Verder de bibliotheek2.0 wiki in opbouw,de Book Lovers wiki van de Princeton Public Library: vooral hun internetsite is goed, heel veel informatie over boeken, activiteiten etc. en up to date.
Tenslotte de wiki van de bibliotheek Deventer gezien: een goed initiatief, de informatie over auteurs ziet er aantekkelijk uit met tekst, plaatjes, beelden .
Het andere project informatie over Deventer loopt minder, het idee is wel goed. Voor ons zou zoiets in het kader van het HIP goed passen, maar dan moet er wel begeleiding bij denk ik.
Een leuke ontdekkingstocht maar ik zie wel problemen met de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie: niet zozeer de grote Wikipedia, daar bezoeken zoveel gebruikers de site dat rare dingen wel gecorrigeerd worden, maar juist bij kleine wiki's lijkt me dat niet goed mogelijk, zeker niet als er geen vorm van redactie is.

dinsdag 8 juli 2008

Eindelijk weer verder met 10 en de rest!



Na een lange stop ivm met uitstapjes naar Lille en Antwerpen, het WK-voetbal, het mooie weer en de tuin en heel veel invalwerk dan toch maar weer aan de slag met de 23dingen.In de haven van Antwerpen wordt heel veel gebouwd o.a. ook door de architecten van onze nieuwe bibliotheek.Daarom een foto van het in aanbouw zijnde nieuwe museum van Antwerpen voor de scheepvaart en een afbeelding van de maquette hoe het gaat worden: een prachtig gebouw.Ik hoop dat we snel de bouw van onze nieuwe bibliotheek kunnen volgen!

Heb een heleboel sites gelezen over social bookmarking o.a. del.icio.us voor schoolgebruik, het artikel van de Fontys hogeschool en de uitleg op de site van Rita Niland voor GO studenten.Ik kwam daar ook nog iets anders leuks tegen, een project Schatkamers van de ob Rotterdam neem eens een kijkje!.
Met dank aan Liesbeth : een nederlandstalige handleiding
Zie hier wel mogelijkheden voor om te gebruiken bij Aladinnen en ander inlichtingenwerk.
Mijn probleem blijft dat ik niet zo veel tijd heb om hier uren aan te besteden. Er zijn zoveel zaken die je bij moet houden om up to date te blijven.Daarom zie ik voor mezelf meer kansen in het volgen van een aantal anderen op delicious en niet in het bijhouden van een eigen account.Heb wel zelf een account aangemaakt en 1 bookmark toegevoegd om het uit te proberen en dat is gelukt.