zondag 23 november 2008

Eemhuis




Helaas, de kredietcrisis lijkt ons parten te gaan spelen.Een halfjaar uitstel voor het Eemhuis. Afwachten dus maar weer. zie:



Bouw Eemplein weer uitgesteld
Amersfoort Nu
20 nov 2008
Door: Kees Quaadgras
AMERSFOORT - Het ging dinsdagavond als een lopend vuurtje door het gemeentehuis: 'De bouw van het Eemplein gaat niet door, omdat ontwikkelaar Multi Vastgoed heeft afgehaakt!' En er werd al geopperd dat Scholen in de Kunst dan maar in een leegstaand kantoorpand moet worden ondergebracht.
De gevel van het Eemhuis aan depleinzijde, een ontwerp van NeutelingsRiedijk Architecten in Rotterdam.Foto: Amersfoort Nu
Maar volgens de wethouders Arriën Kruyt en Ruud Luchtenveld valt het allemaal reuze mee. Zeker, Multi Vastgoed heeft de gemeente ongeveer twee weken geleden laten weten de start van de bouw uit te stellen vanwege de verslechterde marktsituatie. Dit zou kunnen betekenen dat toekomstige huurders hebben laten weten voorlopig van huren af te zien. Het college van B en W heeft in een reactie daarop besloten haar aandeel, het Eemhuis, openbaar en in Europees verband aan te besteden. Hiermee wil de gemeente het signaal afgeven, vooral naar afnemers van Multi Vastgoed dat zij er op vertrouwt dat alles goed komt. Het plan zit als volgt in elkaar. De gemeente laat het Eemplein en het Eemhuis bouwen. Het plein is bestemd voor grote evenementen. In het Eemhuis moeten de bibliotheek, het Archief Eemland, Scholen in de Kunst en poppodium De Kelder worden gehuisvest. Het private deel wordt door Multi Vastgoed verzorgd. De plannen omvatten een grote Albert Heijn, een grote bioscoop, een dancing, horeca, woningen, winkels en kantoren. Plus een parkeergarage onder het hele plein én onder alle gebouwen, zowel die van Multi Vastgoed als die van de gemeente. Dit laatste is zowel letterlijk als figuurlijk onderdeel van het probleem. Eerst zal de parkeergarage er moeten komen voordat de gemeente het Eemhuis kan laten bouwen. De parkeergarage wordt door Multi Vastgoed ontwikkeld en juist die ontwikkeling staat nu stil. Het college hoopt nu dat Multi Vastgoed rond mei 2009 weer voldoende mogelijkheden ziet om de bouw weer aan te slingeren. Op dat - enigszins rekbare - tijdstip moet het besluit vallen: doorgaan of niet. In de aanbestedingsprocedure is daartoe een ontbindende voorwaarde opgesteld. Vast staat dat de al aanzienlijk vertraagde start van de bouw nog verder wordt uitgesteld. De beoogde datum, februari 2007, ligt al ver in het verleden. Wethouder Luchtenveld gaat er optimistisch van uit dat het Eemplein compleet in 2012 wordt opgeleverd. Die compleetheid is een door de gemeenteraad gestelde voorwaarde om te voorkomen dat er straks een Eemhuis komt te staan op een verder lege zandvlakte.

Geen opmerkingen: